Διατροφή και Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μια σημαντική αλλά και κρίσιμη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Την περίοδο εκείνη, πρέπει να προσέχει το βάρος της και τη διατροφή της, ώστε να διασφαλιστεί η επιθυμητή έκβαση για την ίδια και για την υγεία του βρέφους.

Κατά τη διάρκεια των 40 εβδομάδων που διαρκεί η κύηση, το βάρος αυξάνεται σταδιακά. Εφόσον η γυναίκα έχει φυσιολογικό βάρος συνήθως κατά τη διάρκεια όλης της εγκυμοσύνης θα πάρει 9-12 κιλά. Όταν όμως ξεκινήσει η εγκυμοσύνη με αυξημένο βάρος τότε υπάρχουν ενδεχόμενοι κίνδυνοι. Σε αυτή την περίπτωση, η γυναίκα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική με τα κιλά που θα λάβει. Από την άλλη, όταν η εγκυμοσύνη αρχίσει με τη μέλλουσα μητέρα να έχει λιγότερο βάρος από το φυσιολογικό, υπάρχει το ενδεχόμενο, το βρέφος να γεννηθεί με εξίσου χαμηλό βάρος.

Η χαμηλότερη από το φυσιολογικό αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καθυστέρησης ανάπτυξης ενδομήτριου και αυξημένη περιγεννητική θνησιμότητα. Αντίθετα, η υψηλότερη αύξηση βάρους, σχετίζεται με παράταση τοκετού, δυστοκίες, καισαρικές τομές, τραυματισμούς και περιγεννητική ασφυξία.

Εγκυμοσύνη και Διατροφή

Τα τελευταία χρόνια κατά την εγκυμοσύνη, όλο και περισσότερη προσοχή δίνεται στη σωστή διατροφή.

Έχει γίνει σαφές πλέον ότι χρειάζεται να ακολουθεί η εγκυμονούσα μία διατροφή που να καλύπτει ακέραια τις ανάγκες της. Το διαιτολόγιό της πρέπει να ανταποκρίνεται και να καλύπτει τις ανάγκες κυρίως του εμβρύου τόσο για την ανάπτυξη, όσο και για τις μεταβολικές του απαιτήσεις.

Επίσης, η σωστή διατροφή είναι σημαντική και για την ανάπτυξη του πλακούντα. Χρειάζεται να προσφέρει όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτεί τόσο η μητέρα όσο και το έμβρυο, για να πραγματοποιηθούν αυτές οι διαδικασίες.

Η δίαιτα της εγκύου έπαψε να είναι αυτή που πολλοί πίστευαν.

Πιο συγκεκριμένα, η μέλλουσα μητέρα δεν ακολουθεί πλέον μία ελεύθερη δίαιτα, πλούσια σε λίπος, λιχουδιές και θερμίδες με “απαγορευμένες” τροφές.

Αντιθέτως, κατά την εγκυμοσύνη μέσα από μια ισορροπημένη και κατάλληλα σχεδιασμένη σωστή διατροφή, η γυναίκα μπορεί να περιορίσει και να προλάβει επιπλοκές και δυσάρεστα συμπτώματα.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι συνιστώμενες ποσότητες για τις θρεπτικές ουσίες, παρουσιάζουν αύξηση 15-30% (εκτός από ειδικά συστατικά όπως σίδηρος, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, φωσφορικά και μαγνήσιο, που απαιτούνται σε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες με συγκεκριμένη δίαιτα). Οι αυξήσεις αυτές βασίστηκαν σε τελευταίες μετρήσεις του συνολικού θερμιδικού και θρεπτικού κόστους της συνολικής διαδικασίας της κύησης.

Η αξία της διατροφής για την έγκυο

Θερμιδικό κόστος κύησης:

Έχει υπολογιστεί ότι το συνολικό κόστος της εγκυμοσύνης είναι περίπου 80.000 θερμίδες. Σύμφωνα με αυτό καθορίστηκαν οι παρακάτω συστάσεις:

150 θερμίδες/ημέρα επιπλέον για το πρώτο τρίμηνο,

350 θερμίδες /ημέρα επιπλέον για το δεύτερο τρίμηνο,

350 θερμίδες / ημέρα επιπλέον για το τρίτο τρίμηνο.

Η διατροφή της εγκύου είναι πολύ σημαντική για τη φυσιολογική έκβαση της κύησης. Επίσης, είναι σημαντική για την καλύτερη υγεία τόσο της μητέρας, όσο και του βρέφους. Η ανεξέλεγκτη αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει, με μεγαλύτερες πιθανότητες, στην εμφάνιση δύο καταστάσεων που συνδέονται άμεσα με το βάρος. Αυτές είναι ο διαβήτης κύησης και η υπέρταση (προεκλαμψία). Για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής και την επιρροή του στη γονιμότητα διαβάστε επίσης το χρήσιμο άρθρο μας Γονίδια και Προβλήματα Γονιμότητας.

 Πρακτικές συμβουλές στην εγκυμοσύνη για τη διατροφή και την υγιεινή της:

  • Πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας πριν αγγίξετε το φαγητό.
  • Πλένετε πολύ καλά φρούτα και λαχανικά.
  • Μαγειρεύετε πολύ καλά κρέας και πουλερικά καθώς επίσης και τα κατεψυγμένα φαγητά.
  • Πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας όταν έχετε πιάσει ωμό κρέας. Επίσης, φροντίστε τα ωμά φαγητά να είναι απομονωμένα από τα έτοιμα, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.

 

Πηγή: Προετοιμασία ζεύγους για γονεϊκότητα, Σίμου Χριστίνα & Τσόμη Ευθυμία

Δημήτρης Παπαδόπουλος, Κλινικός Εμβρυολόγος, ΡΕΑ