Συνδεθείτε Μαζί Μου:
New life is loading in the Lab...

Όλα όσα θέλετε να μάθετε

για τα Δανεικά ωάρια στην Εξωσωματική.

Δανεικά ωάρια

Για ποιες γυναίκες είναι ιδανική λύση, τα δανεικά ωάρια;

  • Όσες έχουν μειωμένη ωοθηκική εφεδρεία ή κακής ποιότητας ωάρια, όπως οι γυναίκες μεγάλης αναπαραγωγικής ηλικίας.
  • Με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, δηλαδή με εμμηνόπαυση πριν τα 40 έτη τους.
  • Γυναίκες με γενετικό νόσημα, όπως σύνδρομο Turner και επιμωσαϊκισμό, όπου υπάρχει  ο κίνδυνος μεταφοράς της ασθένειας στο έμβρυο. 
  • Νοσήσαντες με καρκίνο ή αυτοάνοσα νοσήματα που έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία με αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη βλάβη των ωοθηκών τους.

Ποιες γυναίκες μπορούν να γίνουν δότριες ωαρίων;

Με βάση την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, δότριες μπορούν να επιλέξουν να γίνουν γυναίκες:

  • ηλικίας 18 –  35 ετών.
  • όσες έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα.
  • υγιείς.

Εάν η δότρια είναι έγγαμη ή συζεί σε ελεύθερη ένωση, απαιτείται και η έγγραφη συναίνεση του συζύγου ή συντρόφου, πέρα από τη δική της , για να προσφέρει  τα ωάριά της για την τεκνοποίηση τρίτων προσώπων.

Η δωρεά σε γνωστά πρόσωπα απαγορεύεται. Βασική αρχή της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι η ανωνυμία του δότη. Όλες οι ιατρικές πληροφορίες φυλάσσονται με κωδικοποιημένη μορφή στην Τράπεζα Κρυοσυντήρησης και στο Εθνικό Αρχείο Δοτών και Ληπτών. 

Πώς ελέγχεται η καταλληλότητα για τη δότρια;

Πριν από την ένταξή στο πρόγραμμα δωρεάς ωαρίων, η δότρια εξετάζεται από παθολόγο ιατρό, γενετιστή και γυναικολόγο. Ο έλεγχος αφορά τη φυσική και νοητική κατάστασή της, το γενετικό υλικό της και το αναπαραγωγικό της σύστημα. 
Επιπλέον, υποβάλλεται στις ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις:

Ομάδα αίματος – Rhesus
Ηπατίτιδες (Β, C)
HIV
Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης
Μυκόπλασμα, χλαμύδια, CMV, τοξόπλασμα, λιστέρια
Κυστική ίνωση
Έλεγχος χρωμοσωμάτων (καρυότυπος) για τον αποκλεισμό χρωμοσωμικών ανωμαλιών

Οι δότριες λαμβάνουν την απόφαση να δωρίσουν τα ωάριά τους είτε λόγω του οικονομικού οφέλους καθώς προβλέπεται μια αποζημίωση για την συγκεκριμένη διαδικασία είτε για λόγους συναισθηματικούς, προκειμένου να βοηθήσουν κάποια γυναίκα που τα έχει ανάγκη και επιθυμεί να γίνει μητέρα.

Μητέρα

Διαδικασία & Νομοθεσία

Πώς πραγματοποιείται η διαδικασία  με δανεικά ωάρια στην εξωσωματική & τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία.

Μετά τη διενέργεια του ελέγχου της υγείας της δότριας, ξεκινάει η διέγερση των ωοθηκών της με τη λήψη ορμονικής θεραπείας. Μετά από υπερηχογραφική παρακολούθηση των ωοθυλακίων πραγματοποιείται η ωοληψία. Την ίδια ημέρα, το σπέρμα του συζύγου/συντρόφου, θα γονιμοποιήσει τα ωάρια της λήπτριας. Η επώαση των εμβρύων πραγματοποιείται για 3 ή 5 ημέρες. Τα έμβρυα μεταφέρονται στη μήτρα της λήπτριας με εμβρυομεταφορά μετά από κατάλληλη προετοιμασία του ενδομήτριου.

Η ελληνική νομοθεσία, σχετικά με το θέμα, είναι αρκετά φιλελεύθερη σε σχέση με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, θέτει ένα αυστηρό πλαίσιο τήρησης κανόνων όπου προστατεύεται τόσο το ζευγάρι όσο και η δότρια. Η ταυτότητα της δότριας αλλά και του συμβαλλόμενου ζευγαριού μένει άγνωστη και απόρρητη.  Η διαδικασία επιτρέπεται σε λήπτριες μέχρι τη συμπλήρωση των 50 ετών. Η ωοληψία της δότριας καταχωρείται στο ηλεκτρονικό αρχείο της εθνικής αρχής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Δότρια

Η σύνδεση με τη μητέρα

Τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης με τη δωρεά ωαρίων αγγίζουν το 60-70%.

Η επιγενετική έχει αποδείξει ότι η ανταλλαγή γενετικού υλικού πραγματοποιείται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του εμβρύου, δίνοντας έμφαση στο σημαντικό ρόλο της μήτρας στον γονότυπο και φαινότυπο του παιδιού.

Η κυοφορία των 9 μηνών προσφέρει στη μητέρα τη μαγική εμπειρία της εγκυμοσύνης και του τοκετού,  και τη σύνδεση της με το παιδί της.

Παπαδόπουλος Επιτυχία
Κάντε το Επόμενο Βήμα

Επικοινωνήστε μαζί μου.
Μπορώ να σας βοηθήσω.

Δημήτρης Παπαδόπουλος, Κλινικός Εμβρυολόγος, ΡΕΑ