Συνδεθείτε Μαζί Μου:

Γονίδια και προβλήματα γονιμότητας

Η Angela Heap, διατροφολόγος με ειδίκευση στη γονιμότητα, και ιδρύτρια του Fertile Ground Nutrition, δίνει πληροφορίες για τη γενεσιολογία, την προετοιμασία πριν τη σύλληψη, το φολικό οξύ, το φυλλικό οξύ και το γονίδιο της αναγωγάσης του μεθυλένο-τετραϋδροφυλλικού οξέος ή πιο απλά MTFR (γονίδιο που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα). Μας καθοδηγεί πώς θα απαλλαγούμε από κάθε μορφής ανισορροπία στο σώμα, την μήτρα και τις ορμόνες, έχοντας ως οδηγό τη διατροφή.

Gonidia

Πολλές γυναίκες μόλις 19 – 20 χρονών αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας που οφείλονται σε ενδοκρινικές διαταραχές.

Από την στιγμή που γονιμοποιείται ένα ωάριο, αρχίζει να αναπτύσσεται το έμβρυο. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι η ανάπτυξη αυτή καθορίζεται πλέον από τα θρεπτικά συστατικά και την κατάσταση που επικρατεί στη μήτρα. Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος να δώσουμε την πρέπουσα σημασία και τον χρόνο στο σώμα μας (περίπου 3 μήνες) να “καθαρίσει”, πριν μπούμε στην διαδικασία της σύλληψης.

“Ο χρόνος που περνάμε μέσα στην κοιλιά της μητέρας μας είναι πιθανώς ο σημαντικότερος της ζωής μας.”

Είναι η περίοδος που χτίζεται:

Το ανοσοποιητικόDNA

Το πεπτικό

Το νευροδιαβιβαστικό σύστημα (κοινώς ο εγκέφαλος)

Το καρδιαγγειακό

Το σύστημα εξοβελισμού (έντερο)

Όλα τα παραπάνω είναι συστήματα ζωτικής σημασίας. Αν τα γονίδια είναι «φτωχά» κατά την ανάπτυξη εντός της μήτρας, αυξάνεται η προδιάθεση χρόνιων νοσημάτων στην πορεία της ζωής. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει οι συνθήκες του άμεσου περιβάλλοντος στη ζωή της εγκύου να αλλάξουν. Πιο συγκεκριμένα, να βελτιωθεί ο τρόπος ζωής, οι επιλογές του φαγητού και τα βαριά περιβαλλοντικά φορτία.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η επιγενετική.

Με τον όρο επιγενετική χαρακτηρίζουμε τον τομέα της ιατρικής που ασχολείται με τη γονιδιακή κληρονομιά και τον τρόπο που εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν τα γονίδιά μας. Συνήθειες όπως το τσιγάρο, το αλκοόλ, οι περιβαλλοντικοί ρύποι, η σωματική αδράνεια κ.λπ. μπορούν να αλλάξουν το DNA μας. Ως εκ τούτου, χρειάζεται η αποφυγή των παραπάνω. Επίσης, η υιοθέτηση θετικής και υγιεινής στάσης ζωής θα βοηθήσουν στην αποφυγή των αρνητικών αλλαγών που μπορούν να προκαλέσουν και προβλήματα γονιμότητας. Διαβάστε για την επιγενετική περισσότερα εδώ .

40 χρόνια πριν επικρατούσε η άποψη ότι κληρονομείς τα πάντα από τους προγόνους σου.

Προβλήματα όπως διαβήτης τύπου 2 θεωρούνταν βέβαιο ότι θα κληρονομηθούν. Ωστόσο, το 2003 ανακαλύφθηκε ότι το 70% αυτών μπορούν να αποφευχθούν και μόνο το 30% δεν μπορούν. Εξαίρεση αποτελούν αποδεδειγμένες κληρονομικές ασθένειες, όπως η κυστική ίνωση.

Σήμερα, οι συνήθειες που επικρατούν και επηρεάζουν το κάθε στάδιο της ζωής, δημιουργώντας προβλήματα και στη γονιμότητα είναι οι ακόλουθες:

  • Διατροφικές συνήθειες. Τεράστιες ποσότητες αμυλούχων υδατανθράκων και η κατεργασμένη ζάχαρη.
  • Μειωμένη σωματική άσκηση.
  • Μεγάλες αλλαγές του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Συνήθειες της σύγχρονης ζωής, όπως η ένταξη κατεργασμένων τροφίμων στη διατροφή και η έλλειψη δραστηριότητας, μπορεί να οδηγήσουν σε αναπαραγωγικές διαταραχές του ενδοκρινικού μας συστήματος και σε προβλήματα γονιμότητας, όπως ενδομητρίωση, όπου τα γονίδια παίζουν πρωτεύοντα ρόλο.

Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με τα Αίτια Υπογονιμότητας, σε πρόσθετο χρήσιμο άρθρο.

Ελαττωματικοί υποδοχείς στα γονίδια που επεξεργάζονται θρεπτικά συστατικά, λιπίδια και γλυκόζη, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ασθένειες όπως Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό κληρονομείται και ως εκ τούτου εξελίσσεται κατά την διαδικασία ανάπτυξης του εμβρύου. Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών επηρεάζει τη λειτουργία των γυναικείων ωοθηκών και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Όπως πολλά άλλα που σχετίζονται με τα γονίδιά μας, αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα αν οξυνθεί από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως διατροφή υψηλή σε υδατάνθρακες, ζάχαρα και ξένα οιστρογόνα, στα οποία είμαστε εκτεθειμένοι λόγω της υπερκατανάλωσης φυτοφαρμάκων και πλαστικών. Ένας επιπλέον παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη ασθενειών είναι τα αδύναμα γονίδια αποτοξίνωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βλάβη του συκωτιού, του κυριότερου οργάνου που είναι υπεύθυνο για την αποβολή περίσσειας ορμονών.

Ως εκ τούτου, οι επιλογές μας είναι αυτές που μας θα μας καθορίσουν.

Δημήτρης Παπαδόπουλος, Κλινικός Εμβρυολόγος, ΡΕΑ