Κατάψυξη ωαρίων – Κρυοσυντήρηση

Στατιστικές γεννήσεων, βάσει του πληθυσμού, καταδεικνύουν μια σταθερή αύξηση του ποσοστού των γυναικών που επιλέγουν να καθυστερήσουν την τεκνοποίηση. Αυτό συμβαίνει μέχρι τη μεγαλύτερη αναπαραγωγική ηλικία.

Όλο και περισσότερες γυναίκες αναβάλλουν την εγκυμοσύνη λόγω σπουδών ή καριέρας θέτοντας σε “κίνδυνο” την γονιμότητά τους. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η καθυστέρηση αυτή μπορεί να σημάνει πολλές δυσκολίες. Συγκεκριμένα, το ζευγάρι θα θελήσει να αποκτήσει ένα παιδί και ίσως δε θα είναι εύκολο να τα καταφέρει. Μία γυναίκα μπορεί να προβλέψει ότι θα τεκνοποιήσει σε μεταγενέστερο χρόνο. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να καταψύξει ωάρια σε μια πιο μικρή ηλικία και να τα χρησιμοποιήσει αργότερα. Για πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

κατάψυξη ωαρίων

Λόγω της τεχνολογικής προόδου την τελευταία δεκαετία, η κρυοσυντήρηση ωαρίων έχει γίνει μια βιώσιμη επιλογή.

Αν θέσουμε το ερώτημα σε ποιες θα μπορούσαμε να κάνουμε κατάψυξη ωαρίων, η απάντηση είναι σε όλες όσες χρειάζεται. Επίσης και σε αυτές που επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους για μεταγενέστερα. Έτσι, υπάρχουν γυναίκες που βρίσκονται στην άνοδο της καριέρας τους και θέλουν να αναβάλουν την τεκνοποίηση για το μέλλον. Ακόμη, γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, η οποία μπορεί να καταλήξει σε ωοθηκική ανεπάρκεια και γυναίκες που έχουν πιθανότητες να εμφανίσουν πρόωρη εμμηνόπαυση, μπορούν να ακολουθήσουν τη λύση της κρυοσυντήρησης. Μπορείτε επίσης να διαβάσετε και το σχετικό μας άρθρο με τα Αίτια Υπογονιμότητας για μεγαλύτερη ενημέρωση.

Η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας για τα ωάρια είναι συνυφασμένη με την ηλικία της γυναίκας.

Όσο νεότερη είναι η γυναίκα τόσο καλύτερη η ποιότητα των ωαρίων της και τόσο μεγαλύτερη και η ποσότητά τους. Υπάρχουν γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση κι έχει ήδη ξεκινήσει η έκπτωση της ωοθηκικής λειτουργίας.  Σε τέτοια περίπτωση, πρέπει να αποτρέπονται από αυτή την διαδικασία σύμφωνα με την ESHRE. Πιο συγκεκριμένα, τα ωάρια είναι τόσο επηρεασμένα από την ωοθηκική γήρανση που η κρυοσυντήρηση σε συνδυασμό με τον μικρό αριθμό παραγωγής θα οδηγήσει σε πτωχά αποτελέσματα όταν αποψυχθούν κι εφόσον επιβιώσουν.

ωάριο

Η κατάψυξη ωαρίων ήταν ανέφικτη μέχρι πρότινος λόγω της μεγάλης ευθραυστότητάς τους.

Σήμερα με τη μέθοδο της υαλοποίησης, τα ωάρια καταψύχονται επιτυχώς και κάθε γυναίκα μπορεί να καταψύξει πέντε έως δέκα ωάρια. Τόσα απαιτούνται συνήθως για την επιτυχία της μεθόδου. Αυτά θα τα χρησιμοποιήσει όποτε εκείνη θελήσει, εάν για οποιοδήποτε λόγο τα ωάρια της δεν μπορούν να γονιμοποιηθούν. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία πατήστε και εδώ.

Από την πρώτη αναφορά γέννησης παιδιού από κατεψυγμένα ωάρια (κρυοσυντήρηση), το 1986, περισσότερα από 900 υγιή παιδιά έχουν γεννηθεί διεθνώς (Oktay et al 2006).

Το εγχείρημα, είναι δύσκολο όσον αφορά την ψύξη, την απόψυξη και τη γονιμοποίηση του ωαρίου. Αυτό συμβαίνει, διότι είναι το μεγαλύτερο κύτταρο του ανθρώπου, περιέχει πολύ νερό και κατά την ψύξη του σχηματίζονται κρύσταλλοι που μπορεί να το καταστρέψουν. Από όλα τα κατεψυγμένα ωάρια, περίπου το 90%- 95% θα επιβιώσει κατά τη διαδικασία της απόψυξης με ποσοστό γονιμοποίησης 71%- 79% και ποσοστό εγκυμοσύνης 36% – 65%. Όλα είναι αποτελέσματα συγκρίσιμα με εκείνα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, χρησιμοποιώντας φρέσκα ωάρια σύμφωνα με διάφορες μελέτες. Επίσης, με την εξωσωματική γονιμοποίηση, τα ποσοστά επιτυχίας είναι καθαρά συνδεδεμένα με την ηλικία της μητέρας, τη στιγμή της κατάψυξης: όσο νεότερη η γυναίκα, τόσο υψηλότερο το ποσοστό εγκυμοσύνης.

Δημήτρης Παπαδόπουλος, Kλινικός Eμβρυολόγος, ΡΕΑ

NewsLetter

Κάντε Εγγραφή για να μαθαίνετε τα Νέα μου