Συνδεθείτε Μαζί Μου:

Κατάψυξη Ωαρίων: Φροντίστε για το μέλλον!

Γράφει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, Κλινικός Εμβρυολόγος

Διαφυλάξτε τη γονιμότητά σας. Σχεδιάστε τη ζωή σας χωρίς άγχος.

Κατάψυξη ωαρίων, Κρυοσυντήρηση, Κόστος, Διαδικασία…διαβάστε παρακάτω, γιατί σας αφορά.

Θέλετε να αποκτήσετε ένα μωρό, αλλά για κάποιον λόγο δεν νιώθετε έτοιμη ακόμα; Υπάρχουν πράγματα που σας κρατάνε πίσω; Δεν έχετε βρει τον κατάλληλο σύντροφο ή η καριέρα σας είναι μονόδρομος στη συγκεκριμένη φάση της ζωής σας;

Δεν είστε η μόνη!

Γυναίκες Κοιτάζουν το Μέλλον

Οι περισσότερες γυναίκες στις μέρες μας νιώθουν ότι ο χρόνος δεν τους φτάνει. Τα χρόνια κυλάνε γρήγορα και οι απαιτήσεις της ζωής είναι ποικίλες. Το καθημερινό άγχος και η πίεση τις εξουθενώνει ενώ όταν έρχεται η ώρα να σκεφτούν τα θέλω τους, συνειδητοποιούν ότι για κάποια από αυτά είναι ήδη αργά.

Η επιστήμη όμως, σε συνδυασμό με την τεχνολογία, έρχονται πλέον για να τις απαλλάξουν από αυτό το τεράστιο άγχος και να τις χαρίσουν ένα μεγάλο δώρο.
Η Ιατρική της Αναπαραγωγής κατάφερε να “παγώσει τον χρόνο” και να εξασφαλίσει στις σύγχρονες γυναίκες τη δυνατότητα να αποκτήσουν παιδιά, αν και όποτε εκείνες το αποφασίσουν.

Το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να χαρίσει μια γυναίκα στον μελλοντικό εαυτό της έρχεται με τη μέθοδο της κρυοσυντήρησης ή αλλιώς κατάψυξης ωαρίων.

Τι ακριβώς γίνεται κατά τη διαδικασία της κρυοσυντήρησης ή κατάψυξης ωαρίων;

Η κρυοσυντήρηση ή κατάψυξη ωαρίων είναι μια μέθοδος τελείως ανώδυνη, κατά την οποία μια γυναίκα «φυλάει» τα ωάρια της για να τα χρησιμοποιήσει η ίδια στο μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνει να διαφυλάξει την γονιμότητά της, μέσα από μια ασφαλή διαδικασία τόσο για εκείνη όσο και για τα παιδιά που πρόκειται να γεννηθούν.

Κατάψυξη Ωαρίων

Η κρυοσυντήρηση ή κατάψυξη ωαρίων είναι μια δύσκολη διαδικασία;

Η διαδικασία λήψης των ωαρίων, κατάψυξης και φύλαξης τους, είναι πολύ εύκολη ιατρική πράξη. Απαιτεί την υποστήριξη εξειδικευμένου γυναικολόγου και εμβρυολόγου, ενώ η γυναίκα βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία. Η ενδιαφερόμενη υποβάλλεται σε μια σειρά εξετάσεων και χορήγησης θεραπευτικού σχήματος. Η λήψη των ωαρίων κρατάει μόνο μερικά λεπτά και πραγματοποιείται ανώδυνα. Πλέον, με τη βοήθεια της επιστήμης, τα ωάρια καταψύχονται με εξαιρετική ταχύτητα, ασφάλεια και επιτυχία για μελλοντική χρήση.

Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται η κατάψυξη ωαρίων;

Η απάντηση είναι σε όλες τις σύγχρονες γυναίκες που είτε κάποιος ιατρικός λόγος το επιτάσσει είτε επιθυμούν να προνοήσουν διατηρώντας τη γονιμότητά τους στο μέλλον.Γυναίκα Κρυοσυντήρηση Ωαρίων

Έχει παρατηρηθεί διεθνώς να αποτελεί επιλογή γυναικών, οι οποίες:

  • Επιθυμούν να απαλλαγούν από την ψυχολογική πίεση που ασκεί η ηλικία και να πάρουν παράταση χρόνου. Έτσι λαμβάνουν αποφάσεις που δεν είναι υπό πίεση κοινωνική, ψυχολογική ή ιατρική.
  • Σπουδάζουν ή η καριέρα και ολοκλήρωση των επαγγελματικών στόχων τους δεν τους επιτρέπουν άμεση τεκνοποίηση.
  • Δεν θέλουν να επιλέξουν τον κατάλληλο σύντροφο βιαστικά.
  • Έχουν οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης.
  • Χρειάζονται παράταση γονιμότητας λόγω θεμάτων υγείας, όπως κάποιο χειρουργείο που απαιτεί τη λήψη φαρμάκων απαγορεύοντας την άμεση τεκνοποίηση.
  • Για θρησκευτικούς λόγους ή λόγους ηθικής, όπου σε περίπτωση εξωσωματικής διαδικασίας γονιμοποιούν μόνο τα ωάρια που μεταφέρονται και καταψύχουν τα υπόλοιπα για μελλοντική χρήση.
  • Έχουν χαμηλό αποθεματικό ωαρίων και θέλουν να αυξήσουν τα ποσοστά επιτυχίας τους.

Όποιος και αν είναι ο λόγος που οδηγεί μια γυναίκα στην κατάψυξη ωαρίων, ιατρικός, κοινωνικός ή προσωπικός, ο σκοπός είναι πάντα ίδιος. Κάποια στιγμή στο μέλλον, να κρατήσει στην αγκαλιά της το δικό της παιδί.

Κρυοσυντήρηση ωαρίων και κόστος;

Στη χώρα μας, το κόστος είναι προσιτό και φιλικό προς τη γυναίκα. Αποτελεί μια επένδυση που εξοικονομεί μελλοντικές  δαπάνες, χρονοβόρες διαδικασίες και ψυχική ταλαιπωρία.

Η κρυοσυντήρηση ή κατάψυξη ωαρίων είναι μια νέα μέθοδος αναπαραγωγής;

Όχι, η πρώτη γέννηση με τη μέθοδο της κρυοσυντήρησης καταγράφηκε το 1986. Το 2005, η μέθοδος βελτιώθηκε και ονομάστηκε υαλοποίηση (vitrification). Με τη μέθοδο αυτή τα ωάρια καταψύχονται με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και επιτυχία. Πολλά παιδιά έχουν ήδη γεννηθεί με την συγκεκριμένη μέθοδο αναπαραγωγής σε όλο τον κόσμο, αλλά και στη χώρα μας.

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για κρυοσυντήρηση ωαρίων;

Το ιδανικότερο είναι μια γυναίκα να προβεί στην κατάψυξη ωαρίων πριν τα 37 της έτη.
Κάθε γυναίκα όμως έχει ξεχωριστή φυσιολογία και θα ήταν καλό μετά την ηλικία των 30 να κάνει έλεγχο γονιμότητας.

Η γονιμότητα μειώνεται όσο η γυναίκα μεγαλώνει.
Κάντε τον χρόνο σύμμαχό σας!

Εγκυμοσύνη στο Μέλλον

Πού μπορώ να απευθυνθώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κρυοσυντήρηση ή κατάψυξη ωαρίων;

Το θέμα της διαφύλαξης της γονιμότητας μιας γυναίκας είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να ενημερωθούμε όλοι άμεσα για τις διαθέσιμες λύσεις που πλέον υπάρχουν.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μου, ώστε να σας λύσω κάθε απορία σχετικά με τη διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων.