Συνδεθείτε Μαζί Μου:

5 Μύθοι Γονιμότητας που Ανήκουν στο Παρελθόν

Μύθοι γονιμότητας: Όχι, το να ξαπλώνετε μπρούμυτα μετά την επαφή δε θα αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης!

Ως Κλινικός Εμβρυολόγος, έχω προσωπικά συναντήσει πολλούς μύθους για τη γονιμότητα τόσο στο στην κλινική πρακτική μου όσο και στο διαδίκτυο. Η σεξουαλική αγωγή, ιδίως όσον αφορά στη φυσιολογία της αναπαραγωγής, είναι συνήθως ελλιπής και υποβαθμισμένη. Συχνά οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν σε παραμύθια.

Ακολουθούν 5 μύθοι για τη γονιμότητα που πρέπει να ξεχάσετε!

Μύθοι γονιμότητας

1. «Οι φάσεις της σελήνης επηρεάζουν την έμμηνο ρύση».

Η σύγχυση είναι κατανοητή. Ο σεληνιακός κύκλος των 29,5 ημερών είναι πολύ κοντά στο μέσο όρο του κύκλου εμμήνου ρύσεως των 28 ημερών. Αλλά οι μελέτες δε δείχνουν καμία σχέση μεταξύ της σελήνης και της εμμήνου ρύσεως. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς μια σύνδεση φεγγαριού και εμμήνου ρύσεως θα ήταν βιολογικά επωφελής για την ανθρώπινη αναπαραγωγή.

Φάσεις της σελήνης και γονιμότητα

2. «Οι αναπαραγωγικές ορμόνες πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία».

Αυτός είναι ένας κοινός σύγχρονος μύθος στις γυναικολογικές κλινικές και έχει ως αποτέλεσμα πολλές άσκοπες εξετάσεις των επιπέδων των ορμονών. Η αλήθεια είναι ότι για τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, τα επίπεδα των ορμονών FSH, την LH, τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη αλλάζουν όχι μόνο από μέρα σε μέρα, αλλά συχνά και από ώρα σε ώρα. Επιπλέον, όταν μια γυναίκα έχει ορισμένα συμπτώματα, όπως ακανόνιστο κύκλο ή υπογονιμότητα, πρέπει να κάνει μια εξέταση ορμονών για να γίνει η διάγνωση. Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γιατροί θα εξετάσουν τα μεμονωμένα επίπεδα σε συνδυασμό με τα συμπτώματα, αντί να συγκρίνουν τα επίπεδα με κάποια μυθική “ισορροπία”.

3.«Το να ξαπλώνετε μπρούμυτα μετά την επαφή δεν αυξάνει τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος.

«Πόση ώρα πρέπει να μείνω ξαπλωμένη μετά το σεξ;», είναι μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που ρωτάνε τους γυναικολόγους. Ο μύθος είναι ότι το σπέρμα θα σπεύσει ξανά έξω από το σώμα σας μόλις σηκωθείτε όρθια λόγω της επίδρασης της βαρύτητας. Όμως, τα περισσότερα σπερματοζωάρια με οποιαδήποτε πιθανότητα γονιμοποίησης έχουν περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή σχεδόν αμέσως.

Μύθοι γονιμότητας

4. «Οι γυναίκες δεν ήταν ποτέ γραφτό να περάσουν την εμμηνόπαυση».

Ο μύθος είναι ότι η εμμηνόπαυση δεν είναι φυσιολογική επειδή στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας οι γυναίκες δε ζούσαν αρκετά για να τη βιώσουν. Πρόκειται για παρανόηση που γεννήθηκε τόσο από το λανθασμένο χαρακτηρισμό του προσδόκιμου ζωής όσο και από τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία ιστορικά συνέδεσε την αξία μιας γυναίκας με την αναπαραγωγική της ικανότητα. Η αλήθεια είναι ότι για αιώνες το μέσο προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες ήταν μικρότερο τα 50 έτη. Αυτό δε σημαίνει ότι οι γυναίκες πέθαιναν μαζικά στα 50 τους. Στην πραγματικότητα, αν εξαιρέσουμε τη βρεφική και παιδική θνησιμότητα (που οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη βασικής ιατρικής περίθαλψης, υγιεινής και εμβολιασμών), το προσδόκιμο ζωής των γυναικών, ακόμη και πριν από το 1900, αυξάνεται κατακόρυφα. Τότε, ξεκινά να παρατηρείται η μη αναπαραγωγική περίοδος για τις γυναίκες και η κοινωνία αναζητά εξηγήσεις.

Γυναίκα σε εμμηνόπαυση

5. «Οι άνδρες παραμένουν γόνιμοι για πάντα».

Είναι ένας κοινός μύθος ότι όλοι οι άνδρες μπορούν να αναπαράγονται μέχρι τα 80 τους χρόνια. Βλέπουμε συχνά κάποιους διάσημους στα 50, 60, ακόμα και στα 70 τους να ανακοινώνουν την πατρότητα (σχεδόν πάντα με μια πολύ νεότερη σύντροφο). Αλλά και τα δύο φύλα βιώνουν μια μείωση της γονιμότητας που σχετίζεται με την ηλικία. Για τις γυναίκες, η μείωση αρχίζει στη δεκαετία των 30 και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας των 40. Οι εγκυμοσύνες χωρίς αναπαραγωγική βοήθεια είναι σπάνιες. Για τον άνδρα, η στυτική δυσλειτουργία αυξάνεται με την ηλικία και η ποιότητα του σπέρματος μειώνεται εξίσου. Οι άνδρες άνω των 50 ετών (σημειωτέον, αυτή είναι και η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης για τις γυναίκες) εμφανίζουν σημαντική μείωση της επιτυχίας σε θεραπείες υπογονιμότητας.

Για τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν, η υπογονιμότητα συχνά παραμένει μυστηριώδης. Έξω από το ιατρείο, το θέμα σπάνια συζητείται ανοιχτά. Τα ζευγάρια συχνά νιώθουν ντροπή ή αμηχανία. Μη ξεχνάτε ότι οι μύθοι σχετικά με την υπογονιμότητα λανθασμένα επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων σε θέματα γονιμότητας.

Το πρώτο βήμα είναι να πληροφορηθείτε σωστά σε θέματα γονιμότητας και αναπαραγωγής. Είμαι στη διάθεσή σας, ώστε να λύσω οποιαδήποτε απορία σας.